Diploma Professioneel Frans

banniere-lactu-des-centres.png


Professioneel Frans en integratie: het voorbeeld van CVO Semper in België

Het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) werd in 1970 opgericht door de Brusselse Kamer van Koophandel (BECI). Dit  centrum voor beroepsonderwijs, dat in 2019 CVO Semper werd, na de fusie met de CVO's van Meise-Jette, Strombeek en Vilvoorde is nu het grootste CVO in het Brussels Gewest en de noordelijke rand.

Het CVO Semper is sinds 2005 partnercentrum van de Kamer van Koophandel en Industrie van Parijs Ile-de-France (CCIP) en biedt al bijna 20 jaar  het Diploma Zakelijk Frans aan aan zijn studenten. Karel Storme, docent bij CVO Semper, vertelt er meer over.

Photo-Karel-Storme.jpg
Karel Storme

Interview met Karel Storme, leraar Frans bij CVO Semper 

Kan je jezelf even voorstellen en vertellen waarom je docent Frans bent geworden?

Mijn naam is Karel Storme en ik woon in België. Ik kom uit een klein Vlaams dorp op een steenworp afstand van de taalgrens, de lijn die België in verschillende taalgebieden verdeelt. Als kind was ik al gefascineerd door wat er aan de andere kant van deze grens gebeurde. Mijn keuze voor Frans lag voor de hand.

Na mijn master in de Franse taal- en letterkunde aan de Université Catholique de Louvain behaalde ik ook mijn aggregatie.

Ik werk sinds 2007 bij CVO Semper in Brussel als leerkracht Frans als vreemde taal en professioneel Frans, gericht op vaardigheden die je nodig hebt in een professionele context.

Vooraleer ik voltijds aan de slag ging als leraar bij CVO Semper, werkte ik 6 jaar in een bedrijf waar ik in contact stond met Franstalige leveranciers en klanten. Met deze ervaring was mijn keuze voor professioneel Frans dan ook vanzelfsprekend.

CVO-Semper-scaled.jpg
VUB-site, D 1.33 , Pleinlaan 2, 1050 Brussel

Waarom biedt CVO Semper professionele cursussen Frans aan?

Onze school biedt cursussen Frans als vreemde taal en professionele cursussen Frans aan. Er is een reële vraag van studenten naar opleidingen die specifiek zijn aangepast aan de professionele context.

Daarnaast  is de BECI (Kamer van Koophandel Brussel), die altijd zeer betrokken is bij onze school, van mening dat opleidingen gericht op het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt belangrijk zijn. Zo helpen we werkgevers bij het vinden van het juiste talent!

Meertaligheid is inderdaad essentieel in België. Frans is een van de drie landstalen, naast het Nederlands en het Duits.

Frans leren is daarom een belangrijke sleutel tot succesvolle integratie en participatie in de samenleving en de arbeidswereld.

CVO-Semper-classe.jpg

Welke cursussen Frans bieden jullie aan?

Wij bieden cursussen professioneel Frans aan, en de mogelijkheid om aan het einde van de cursus het Diploma Professioneel Frans te behalen. We bieden ook algemene cursussen Frans aan, zowel in de klas als online.

Enerzijds verwelkomen we nieuwkomers die om familiale of professionele redenen voor België hebben gekozen. Veel van deze studenten leren Frans omdat ze het nodig hebben in het dagelijks leven, thuis en op het werk.

Een aantal van deze studenten is actief op zoek naar nieuwe carrièremogelijkheden, of het nu gaat om een nieuwe baan buiten hun huidige bedrijf of een promotie binnen hun huidige functie. In deze context biedt een diploma Professioneel Frans een significante meerwaarde voor hun cv.

Ook zijn er studenten die Frans leren puur voor hun plezier of om hun vriendenkring uit te breiden, waardoor het een persoonlijke uitdaging wordt!

Tenslotte zijn er ook studenten die cursussen volgen aan een universiteit of hogeschool, vaak als onderdeel van een Erasmus-uitwisselingsprogramma. Dit diploma zal hen ondersteunen in hun toekomstige verkenning van de arbeidsmarkt binnen Franstalige gebieden.

Onze cursussen zijn snel vol omdat we erkend zijn in ons lokale ecosysteem, maar we hebben ook cursussen op maat gemaakt voor bedrijven en organisaties waar veel vraag naar is.

Onze ambitie is om te voorzien in de actuele eisen van de arbeidsmarkt. Zowel onze cursussen als het Diploma Professioneel Frans sluiten naadloos aan bij deze behoefte.

Gepubliceerd op 22 mei 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Instapaper